Momenteel is Airbnb een kleine speler in Vlaanderen. Cijfers tonen aan dat het aanbod via Aribnb in Nederland een veelvoud is van dat in Vlaanderen. Het is echter wel een nieuwe logiesvorm waar rekening mee gehouden dient te worden. Het nieuwe logiesdecreet speelt daarop in en zorgt voor een gelijk speelveld voor iedere aanbieder van toeristisch logies. Zo moet iedere verhuurder die via Airbnb een woning of kamer aanbiedt, dit melden bij Toerisme Vlaanderen. Zo moeten dan ook aan minimumnormen van kwaliteit en veiligheid voldoen. Bij klachten of meldingen kan Airbnb gevraagd worden de lijst met hun verhuurders kenbaar te maken aan Toerisme Vlaanderen. Airbnb ziet het nieuwe logiesdecreet dan ook als een voorbeeld voor andere landen en vraagt ook regulering. Wat mogelijke overlast betreft, zal Toerisme Vlaanderen een meldpunt hebben waar alle klachten gescreend worden en mogelijke oplossingen gezocht worden.
Het is natuurlijk niet zo dat overlast enkel door verhuring via Aribnb veroorzaakt wordt. Alle vormen van toeristisch logies kunnen mogelijks overlast veroorzaken.
In concrete gevallen van overlast zijn de lokale besturen volgens de N-VA het best geplaatst om in volle autonomie te beslissen hoe ze dit aanpakken. De instrumenten zijn er. Zo kan er via ruimtelijke ordening geanticipeerd worden om problemen in bepaalde wijken of delen van een gemeente te vermijden. Uiteraard moet er steeds een evenwicht gezocht worden tussen de noden van de lokale bevolking en het toeristische aspect van die gemeente of die stad.