foto

Met de komst van Barnier verwelkomde het Vlaams Parlement voor het eerst sinds 10 mei 2017 weer een hoge Europese spreker.Toen sloot eurocommissaris Frans Timmermans een rijtje af, waarin ook de Nederlandse premier Mark Rutte en UNESCO-voorzitster Irina Bokova thuishoorden.

Als West-Vlaams volksvertegenwoordigster is Cathy Coudyser uitstekend geplaatst om de impact van de Brexit op Vlaanderen in te schatten. Ze wordt dagelijks geconfronteerd met de bezorgdheden van ondernemers uit haar regio over de gevolgen van de uitstap van de Britten uit de Europese Unie.

“De komst van Barnier vormde een gouden kans om de noden en de eisen van Vlaanderen kracht bij te zetten bij de hoogste Europese onderhandelaar. Het was dan ook een hele eer voor mij om de zitting te leiden. De moeilijke onderhandelingen, de tijdsdruk en de verklaringen en acties van de voorbije weken baren ons zorgen. Bovendien was dit een unieke kans om de heer Barnier duidelijk te maken hoe belangrijk het is voor Vlaanderen om toch nog goede akkoorden te sluiten met de Britten. We hebben die kans met beide handen gegrepen”, zo schetst Coudyser de huidige situatie.

“We moeten de Vlaamse welvaart veilig stellen en daarom is een zo ambitieus mogelijk akkoord noodzakelijk, idealiter zonder tarieven en met zo weinig mogelijk niet-tarifaire belemmeringen. Het is van cruciaal belang dat onze exportbedrijven op middellange termijn niet worden weggeconcurreerd door Britse bedrijven die kunnen genieten van overheidssubsidies. Daarnaast is het voor onze Vlaamse visserijsector noodzakelijk dat er afspraken komen over de toegang tot de Britse viswateren en over de toekomstige quota.”, aldus Coudyser.

N-VA beseft ten volle welke draagwijdte een Brexit zonder akkoord met de Europese Unie voor Vlaanderen heeft. En de tijd raakt op. Ook de Britse verklaringen en acties van de voorbije weken laten weinig goeds verhopen.

Bij een no-deal verliest Vlaanderen 2,6% van haar BNP en 28.000 jobs. In het geval er een traditioneel vrijhandelsakkoord kan afgesloten worden met het VK kan dat verlies voor Vlaanderen beperkt worden tot 1,8%. We vragen aan de onderhandelaars om kalm en constructief te blijven zoeken naar een zo goed mogelijk akkoord. Het is voor ons belangrijk dat het Verenigd Koninkrijk zijn verplichtingen uit het Terugtrekkingsakkoord en meer specifiek het Iers Protocol respecteert.”