Vele spelers uit beide sectoren deden tijdens de eerste lockdown een beroep op VLAIO steunmaatregelen zoals de hinderpremie (20,6 miljoen euro voor culturele actoren en 11 miljoen voor spelers uit eventsector) en de compensatiepremie (19 miljoen euro voor culturele spelers en net geen 20 miljoen voor eventsector).

Naarmate de beperkende maatregelen aangehouden bleven en tweede en derde lockdown zich aandienden, verlengde en breidde de Vlaamse regering de steunmaatregelen verder uit.

Event organisatoren vonden vlot de weg naar het fonds tot instelling van terugbetaalbare voorschotten en kregen in totaal voor 41,2 miljoen euro voorschotten toegewezen.

Sedert midden januari is de 60 miljoen euro directe steun vanuit het Vlaamse noodfonds voorzien voor de culturele sector volledig besteed. Uit het Vlaams noodfonds werd indirect – via de lokale besturen- nog eens bijkomend 36 miljoen euro voor cultuur uitgetrokken die ten goede is gekomen van de lokale cultuur- en erfgoedspelers, de amateurkunstenverenigingen en de vrijwilligerswerkingen.

Via het Vlaams beschermingsmechanisme keerde VLAIO op heden 24,15 miljoen euro compensaties aan culturele actoren en 99 miljoen euro compensaties aan spelers uit de eventsector voor geleden omzetverliezen in de periode augustus 2020 tot en met januari 2021.

“Over alle steunmechanismen heen stimuleerde de Vlaamse overheid de brede culturele sector met 159,75 miljoen euro. De eventsector kreeg van zijn kant een impuls van 171,2 miljoen euro. Samengeteld betekent dat maar liefst  330,95 miljoen euro voor de cultuur- en evenementensector in zijn geheel. Daarmee loodst ze de beide sectoren zo goed mogelijk doorheen de crisis, stimuleerde ze (culturele) coronaproof activiteiten en liet ze experiment en (digitale) innovatie toe. Dit kwam zowel de professionele organisaties ten goede maar ook de brede samenleving die in deze moeilijke tijden toch een vrijetijdsaanbod kreeg.” geeft Cathy Coudyser (N-VA) nog mee.

Onderwerpen