In het kader van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ is 1,8 miljoen euro uitgetrokken om een inhaalbeweging met betrekking tot de digitalisering van Vlaamse culturele collecties nog versneld uit te voeren.
Via de projectoproep rond digitale collectiedata verleent Vlaanderen financiële steun aan musea, culturele archieven en erfgoedbibliotheken en erfgoedcellen die in willen zetten op de ontwikkeling van digitale tools om tentoonstellingen of de educatieve werking te verdiepen en attractiever te maken, nieuwe manieren te creëren om in interactie te gaan met het publiek en de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de eigen collectie te versterken.
Deze projectoproep biedt 16 cultureel erfgoedspelers de kans om de digitale omslag (nog meer) te maken in de eigen werking en verleent hen hiervoor in totaal een impuls van 1.764.500 euro. “Tal van collecties in Vlaanderen worden met deze Vlaamse middelen versneld digitaal ontsloten variërende van de speelkaartcollectie in het bezit van Musea Turnhout, collectie Belgische en exotische vlinders en kevers van het Gentse Museum De Wereld van Kina tot de tijdschriften en krantencollectie uit het archief van de KU Leuven.” geeft Coudyser mee.
Zes West-Vlaamse projecten
Het Izegemse museum Eperon d’Or ontvangt 71.500 euro voor de ontsluiting van collectiedata m.b.t. schoenenerfgoed als Linked Open Data via de Wikiplatformen Wikidata.
Het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke krijgt op zijn beurt 91.000 euro. Daarmee zal het museum objecten die gelieerd zijn aan personen digitaliseren, registreren en ontsluiten als persoonsverhalen met oog op hergebruik, zowel door de eigen instelling als door externen.
Musea Brugge zal 155.000 euro aanwenden om zowel de eigen collectie academische figuurtekeningen van studenten als notitieboekjes van academiedirecteur Jan Anton Garemijn te digitaliseren en zo het Brugs academisch onderwijs toegankelijk te maken voor het grote publiek.
Het Oostendse Mu.ZEE maakt dan weer werk van de registratie, conservatie, digitalisatie en ontsluiting als open data van de eigen collectie papieren kunstwerken en krijgt hiervoor 115.000 euro ter beschikking.
Het Wielermuseum uit Roeselare kan mede dankzij 134.000 euro Vlaamse middelen registratieachterstand wegwerken en zet in op de registratie, digitalisatie en ontsluiting van vier verzamelingen van foto’s die de wielersport uit de periode 1900-2000 belichamen.
De Erfgoedcel Zuidwest tot slot ontvangt 130.000 euro voor het project “Digit-all tegoare” waarbij archeologische objecten uit zes museale collecties (o.m. Abdijmuseum Ter Duinen, Trezoor, Regionaal Archeologisch Museum uit de Schelde en Yper Museum) worden gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via Erfgoedinzicht en Wikimedia.