Hier gaan we even dieper in op de voornaamste wijzigingen:
- Een adviescomité voor het toeristisch logies wordt op vraag van de sector opnieuw in het leven geroepen. Dit comité zal mee waken over adequate uitvoering van het decreet.
- De normen en uitbatingsvoorwaarden voor Vlaamse jeugdverblijven worden ingekanteld in het logiesdecreet. Er wordt een overgangsperiode van drie jaar voorzien, zodat jeugdverblijven zich kunnen aanpassen aan de nieuwe comfort- en brandveiligheidsnormen.
- De stedenbouwkundige conformiteitsverplichting wordt opnieuw expliciet vermeld in het decreet als uitbatingsvoorwaarde. We benadrukken wel dat stedenbouwkundige inbreuken niet zullen gehandhaafd worden door Toerisme Vlaanderen. Ze zijn daar immers niet voor bevoegd. Dit komt toe aan de lokale besturen.
- Daarnaast wordt de verplichte aanmelding van een toeristisch logies bij Toerisme Vlaanderen expliciet opgenomen in het wettelijke kader als uitbatingsvoorwaarde.
- Er wordt verduidelijkt dat Toerisme Vlaanderen in het kader van een steekproef bij bemiddelingskantoren en/of digitale websites zoals Airbnb persoonlijke gegevens en adres van toeristische uitbatingen kan opvragen als die zich situeren in eenzelfde stad of gemeente
Gratis logies
De vraag van de campingsector om oneerlijke concurrentie met gratis camperplaatsen aan te pakken zal het voorwerp uitmaken van verder overleg met oog op het vinden van een juridisch sluitende regeling. De wijzigingsbepaling die voorzag om grootschalige gratis logies (vanaf 8 slaapplaatsen) binnen het toepassingsgebied van het decreet te brengen werd bij amendement in de plenaire vooralsnog geschrapt.