Het ziet er naar uit dat het Kunstenfestival van Watou voorlopig uit de zorgen is. De projectsubsidie die de Vlaamse minister van Cultuur Jambon voorziet, is bedoeld om het festival een doorstart te geven en om een nieuwe, duurzame visie te ontwikkelen voor het festival. "Er kan op die manier op zoek worden gegaan naar een sterkere regionale verankering in de Westhoek", zegt Cathy Coudyser. "Dit Kunstenfestival is voor de Westhoek van enorm belang. Het brengt mensen in deze landelijke regio dichter bij cultuur en geeft tegelijk een economisch-toeristische boost."

Naast subsidies van de stad en de Vlaamse regering hebben de organisatoren ook nog centen nodig die ze via sponsors willen binnenhalen. Kunsthistorica en netmanager van Klara Chantal Pattyn gaat samen met auteur en dichter Peter Verhelst en zelfstandig curator Benedicte Goesaert aan de slag om de editie 2020 van de kunstzomer van Watou samen te stellen. Ook de Poperingse burgemeester is bijzonder opgetogen met de subsidie.

Andere projecten
Naast het kunstenfestival subsidieert de Vlaamse regering nog zes andere West-Vlaamse projecten. Voor de ontwikkeling van een educatief pakket om leerlingen van de tweede graad van het lager onderwijs vertrouwd te maken met het ambacht van de West-Vlaamse molenaars, voorziet de Vlaamse regering een subsidie van ruim 63.000 euro. Stad Brugge en de Brugse musea zijn hiervoor initiatiefnemer. Voor het opzetten van een participatief traject Damme met als doel het vinden van een nieuwe cultureel-toeristische invulling van de Hospice erfgoedsite is bijna 230.000 euro voorzien.

Voor een tentoonstelling in Harelbeke die kunst en wetenschap bijeen brengt, stelt de minister van Cultuur 12.000 euro ter beschikking. Drift is een participatief muzieklabel dat in de regio wordt uitgebouwd en dat zich toespitst op kwetsbare jongeren. Daarvoor is ruim 173.000 euro voorzien. Voor Kokopelli vzw, dat een multicultureel muziekfestival in Gullegem organiseert, is 12.500 euro voorzien.

Ontmoetingsplek Krottegem
Pelzen Plak/Band wil in Roeselare het voormalige bibliotheekgebouw in Krottegem omvormen tot een permanente ontmoetingsplek voor jongeren, starters en creatieve performers uit de brede regio en krijgt daarvoor 40.000 euro. In totaal gaat het om zo'n 750.000 euro van de ruim 2 miljoen euro die de Vlaamse minister van Cultuur aan 27 Vlaamse projecten besteedt.