Tijdens de rondleiding vertelde de vriendelijke gastvrouw en boerin Leen honderduit over de erkenning van de gastenkamers en het vakantieverblijf, de renovatie, de samenwerking met Logeren in Vlaanderen en Booking.com. De meeste gasten zijn jonge gezinnen over heel Vlaanderen die willen proeven van het boerderij-leven. Maar af en toe hebben Leen en Koen ook gasten uit andere landen. (vb. Israël, Saoudi-Arabië, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Canada, Australië, …)
Cathy mocht ook kennis maken met drie families die er op boerderij-vakantie waren. Naast het logies en het ontbijt biedt Leen haar gasten elke morgen de mogelijkheid om mee te helpen op de boerderij. ‘We konden samen met de kindjes en hun familie Leen helpen met het voederen van de koeien en de kalfjes. Leen, die zelf uit het onderwijs komt en ook een diploma master in de educatieve studies heeft, kan als geen ander de kindjes al spelend doen leren. Na de koeien, kwamen de kalfjes aan bod. De kalfjes mochten ook geborsteld worden en dan gingen we op wandel tot aan ‘de Grote Linde’, een boom van bijna 400 jaar oud, opgenomen bij de lijst van meest merkwaardige bomen van ons land. Daarna gingen we samen kijken hoeveel melk de koeien gisteren gaven.
De gasten kunnen er ook workshops boeken. Deze voormiddag werd met de lekkere verse melk van vanmorgen, milkshake met bananen gemaakt. De kinderen genoten duidelijk van hun culinaire talenten, de ouders genoten van de heerlijke milkshake.
Los daarvan zijn er ook ‘kinderkampjes’ welkom op de boerderij. In de zomer komen bijna elke week, van maandag tot vrijdag, een dertigtal kinderen op boerderijkamp. Spelen op de boerderij is heerlijk. In de namiddag geeft Leen er tussen 13 uur 30 en 16 uur educatieve workshops. De moestuin wordt elke dag met de kinderen onderhouden, er wordt gezaaid en geoogst. Er worden gerechten met producten van de boerderij klaargemaakt, enz. Unieke ervaringen, zeker voor mensen uit ons verstedelijkt Vlaanderen.
Naast de vakantieperiodes kun je er ook terecht voor verjaardagsfeestjes. Leen is ook betrokken bij het proefproject ‘School@platteland’. Klassen komen 10 weken lang een dag op de boerderij waar ze vanuit de praktijk leren omgaan met meten, volumes berekenen, op schaal tekenen …
Leen en Koen hebben nog vele dromen. Ze willen de stallen vernieuwen om efficiënter te kunnen werken. Het IHD-PAS verhaal gooide bijna roet in het eten, maar ondertussen zijn de plannen bijgestuurd en nog verbeterd.
De grote droom van Leen is om over te schakelen van traditionele landbouw naar biologische landbouw. Daarvoor volgt ze nu opleiding.
We wensen Leen en Koen alle succes toe !