Gevolgen van de oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne en de impact ervan op buurland Polen zijn de directe aanleiding voor dit werkbezoek, net als de situatie in buurland Wit-Rusland onder het (autoritaire) regime van Loekasjenko. Door de conflicten zijn het belang en de invloed van Polen (de 6de grootste lidstaat van de EU en met ruim 37 miljoen inwoners de 5de lidstaat in bevolkingsaantal) binnen de Europese Unie en de NAVO sterk toegenomen.
De Commissie zal vertegenwoordigers van de Oekraïense regering ontmoeten, verscheidene opvangplaatsen en projecten voor Oekraïense vluchtelingen bezoeken en praten met vertegenwoordigers van de Wit-Russische oppositie. Ook tijdens de vergadering met leden van de Poolse Commissie Buitenlandse Zaken en de Commissie voor EU-zaken in het Poolse Parlement (de Sejm) zullen de oorlogssituatie en de situatie in Wit-Rusland gespreksonderwerpen zijn.
Band met Vlaanderen
Vlamingen die zich inzetten voor de Oekraïense vluchtelingen in Polen staan ook in de kijker. Op donderdag 30 maart bezoeken de commissieleden het opvang- en inzamelcentrum (Lapiguasupport center for Ukraine) voor Oekraïense vluchtelingen van de Vlaamse Stefanie Bogaerts in Zamość vlakbij de Oekraïense grens.
Polen en Vlaanderen hebben culturele en historische banden. Polen heeft het grootste aantal studenten Nederlands als vreemde taal ter wereld. Een bezoek aan de afdeling Neerlandistiek van de Universiteit van Lublin kan dan ook niet ontbreken. De historische band tussen Vlaanderen en Polen wordt herdacht door een kransneerlegging bij het monument van Generaal Stanislaw Maczek: hij bevrijdde met zijn Poolse divisie delen van Vlaanderen van de Nazi’s.
Oud-VRT journalist Marc Peirs, mede-initiatiefnemer van de website Polen in beeld over de Poolse cultuur, samenleving en politiek, zal tot slot de parlementsleden briefen over de huidige situatie in Polen.
Cathy Coudyser, commissievoorzitter: “Polen was de eerste buitenlandse partner waarmee Vlaanderen een akkoord sloot in 1994. Het was ook één van de eerste en belangrijkste begunstigden van het Vlaamse Samenwerkingsprogramma ‘Centraal- en Oost-Europa’. Ons bezoek wil die structurele banden die resulteerden in concrete samenwerking op het gebied o.m. cultuur, gezondheidszorg, taal, onderwijs, herinneringseducatie, enzovoort, verder versterken.”