In 2024 wordt het regionaal erfgoeddepot ‘De Erfgoedfabriek’ op het industrieterrein Blauwe Toren in Brugge in gebruik genomen.
Erfgoedcellen Brugge en Kust bundelen hun krachten om samen de collectie- en depotnoden van de omliggende gemeenten uit de regio Brugge/Oostende en de kust van Knokke-Heist tot Oostende[1] in kaart te brengen. Ze nemen het voortouw om die gemeenten te ontzorgen en te begeleiden in hun collectieplannen en depotproblematieken door vormingen, kennis- en ervaringen te delen met elkaar. Het gezamenlijk gebruik van het Erfgoeddepot zal die samenwerking enkel versterken en zal op termijn leiden tot een regionaal afgestemd depotbeleid.
Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon kent via het Vlaamse cultureel erfgoeddecreet een projectsubsidie van 175.000 euro toe om de volgende drie jaar daarvoor een projectmedewerker aan te werven.
“Dit is van groot belang voor onze regio. De ervaring van de twee erfgoedcellen wordt ingezet ook in gemeenten met minder slagkracht om efficiënt met hun erfgoed om te gaan. De Erfgoedfabriek biedt niet alleen ruimte om stukken te bewaren van de hele regio maar ook om te leren van elkaar en elkaar te helpen. De projectmedewerker is daarin van cruciaal belang om die samenwerking te helpen vorm geven.” reageert Vlaams parlementslid Cathy Coudyser, die het erfgoed in Vlaanderen opvolgt en zelf uit Knokke-Heist afkomstig is.
[1] Noden van volgende zeventien gemeenten: Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem, Zuienkerke, Bredene, De Haan, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostende, Oudenburg