110 projecten in Vlaanderen goed voor 2,50 miljard aan investeringen en 3524 nieuwe jobs
Om de weerbaarheid van onze Vlaamse bedrijven tegen de gevolgen van de Brexit te verhogen lanceerde de Vlaamse Regering in november 2018 een Brexit Actieplan.
“Een van de vier pijlers van dit actieplan is een proactieve investeringsstrategie bij buitenlandse investeerders. Het Vlaamse exportagentschap FIT benut het onzekere investeringsklimaat in het Verenigd Koninkrijk daarbij om de troeven van zowel Vlaanderen als individuele provincies als investeringslocatie extra in de verf te zetten”, zegt volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser “Met succes want op heden is FIT erin geslaagd om 110 buitenlandse investeringsprojecten naar Vlaanderen te halen.” Deze projecten injecteren in onze economie 2,50 miljard euro en zullen ook 3.524 nieuwe arbeidsplaatsen genereren.
21 projecten injecteren 103,4 miljoen euro en brengen 589 nieuwe banen bij in West-Vlaanderen
Zeker voor West-Vlaanderen is dit goed nieuws. Vooral deze provincie draagt immers de gevolgen van de Brexit. Maar de inspanningen van FIT om de specifieke troeven van West-Vlaanderen als investeringsregio extra in de verf te zetten hebben tot nog toe dus gezorgd voor 21 buitenlandse investeringsprojecten voor een totale investering van 103,4 miljoen euro en 589 banen. “Negen van de eenentwintig investeringsprojecten hebben betrekking op de logistieke industrie & transportsector.”
Impact brexit op tewerkstelling in West-Vlaanderen minder groot dan aanvankelijk gedacht
Op voorhand werd gevreesd dat de uittrede van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie de Vlaamse economie sterk zou raken. In de provincie West-Vlaanderen dreigden de meeste jobs verloren te zullen gaan. Het verlies werd geschat op 6.500 jobs.
Reële cijfers over tewerkstelling en jobcreatie in West-Vlaanderen in de periode 2019-2021 suggereren dat de netto-impact van brexit minder groot is dan gevreesd. Enkel in het crisisjaar 2020 gingen ongeveer 5.400 netto jobs verloren, terwijl zowel in 2019 als in 2021 er meer jobs bijkwamen dan dat er zijn verdwenen. De werkzaamheidsgraad in West-Vlaanderen steeg in de periode 2019-2022 sterk van 76,6% naar 78%. “Hoewel door de samenspel met corona de aparte impact van de brexit moeilijk te bepalen is, tonen deze cijfers aan dat getroffen West-Vlaamse bedrijven erin geslaagd zijn om nieuwe markten te betreden ter compensatie van het verlies van afzet op de Britse markt.” besluit Coudyser.