Sinds 1 april 2017 is in Vlaanderen een vernieuwd logiesdecreet van kracht. Het mes werd gezet in de wirwar aan regeltjes en voorschriften en er wordt uitgegaan van vertrouwen in de ondernemer, of hij nu als bedrijf of als particulier logies aanbiedt. Wie een toeristisch logies uitbaat, is verplicht zich aan te melden bij Toerisme Vlaanderen en de nodige stukken voor te leggen dat het logies voldoet aan basisnormen qua veiligheid en comfort. Daarnaast kan de uitbater ook een vrijwillige erkenning vragen en aan bijkomende criteria voldoen om de naam hotel, B&B, vakantiewoning, camping te kunnen gebruiken en/of een comfortclassificatie of sterrensysteem te hanteren. Daarmee kan hij zich beter onderscheiden en doelgerichtere marketing voeren.
Vier jaar na de inwerkingtreding van dit nieuwe decretale kader zien we dat er bij Toerisme Vlaanderen 18.221 West-Vlaamse toeristische logies aangemeld en dus gekend zijn. Dat zijn er 1.281 meer dan bij aanvang van het nieuwe logiesdecreet of een procentuele stijging van 7,5%. “Aan de kust is er zelfs een stijging van 14%.” verduidelijkt Coudyser. Dat komt voornamelijk omdat meer vakantiewoningen of appartementen zich aanmelden. “1.416 van de 1.928 extra logies aan de kust sinds 2017 zijn immers vakantiewoningen. Deze cijfers zijn grotendeels de verdienste van CIB Vlaanderen, die als tussenpersoon, de voorbije jaren veel inspanningen geleverd heeft om eigenaars van tweede verblijven in hun portefeuille te sensibiliseren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun gasten en dat ze zich in regel moeten stellen met de geldende wetgeving.” aldus nog Coudyser.
Handhaving
Toerisme Vlaanderen voert ook de nodige controles uit. In 2020 heeft Toerisme Vlaanderen in het kader van verschillende steekproeven gecontroleerd of het logiesaanbod van diverse boekingswebsites in de kustgemeenten Oostende, Koksijde, De Haan, Knokke-Heist, Nieuwpoort en kunststad Brugge aangemeld is bij Toerisme Vlaanderen zoals wettelijk vereist. In totaal werden naar aanleiding van deze controleacties 319 handhavingsdossiers opgestart. Ondertussen zijn 159 dossiers afgerond omdat het logies voldeed aan de voorwaarden of zich in regel stelde. 77 logiesuitbaters hebben zelf beslist hun logies stop te zetten. De overige 83 dossiers zijn nog steeds in behandeling. “De lat ligt voor alle toeristische uitbatingen even hoog, ongeacht of de uitbating door een professionele uitbater dan wel een particulier gebeurt en of er gebruik gemaakt wordt van een boekingsplatform of tussenpersoon zoals CIB of niet. Nu Toerisme Vlaanderen recent een akkoord sloot met Airbnb, zullen ook zij de gegevens van hun uitbaters doorgeven zodat Toerisme Vlaanderen controles kan uitoefenen. Enkel zo garanderen we veilige en comfortabele logies in Vlaanderen vakantieland.”, besluit Coudyser.